"Duvar" Belgeseli - Günel Cantak - (Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink)
Duvar Belgeseli Abdi ipekci Bölümü - Günel Cantak 1/5)
Gazeteci Günel Cantak'ın hazırladığı "Duvar" Belgeseli, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakıyor. 1 yıl 10 ay süre zarfında hazırlanan Duvar belgeseli, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink başlıklı 5 bölümden oluşuyor. Abdi İpekçi 80 öncesinin Türkiye'sinde uzlaşmayı isteyen etkili bir genel yayın yönetmeniydi. Uğur Mumcu "karanlığa" karşı yürüyen Türkiye'nin en önemli araştırmacı gazetecisiydi son çalışması "APO ve MİT"ti. Susurluk kazasıyla bir dönemin "çamuru" gün yüzüne çıkmıştı ama karanlık güçlüydü... Ahmet Taner Kışlalı, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünyada uygulamaya soktuğu liberal muhafazakâr politikaya uymayan bir isimdi. Yükseltilen milliyetçilik, darbe "tam tamları" cumhurbaşkanlığı seçimi, laik anti-laik kutuplaşması, genel seçimler, bu ortamda Hrant Dink hem Ermeni hem de solcuydu. Belgesel'in amacı öldürülen gazetecileri "UNUTTURMAMAK İÇİN"dir. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü "Duvar" Belgeseli ile kazanan Günel Cantak birçok gazeteci, siyasi figür, aileler ve avukatlar ile röportajlar gerçekleştirdi. "DUVAR"'da yer alan kişiler ise şöyle; Nükhet İpekçi, Derya Sazak, Doğu Perinçek, Rıdvan Akar, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Banu Avar, Çetin Soysal, Emine Ayna, Özge Mumcu, Ceyhan Mumcu, Ruşen Çakır, Mehmet Elkatmış, Fikri Sağlar, Fethiye Çetin, Akif Akkuş, Turgut Kazan ve Kemal Göktaş. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon yayıncılığı bölümü öğrencilerinin çekirdek kadroyu oluşturduğu belgesel ekibine birçok profesyonelde danışmanlık yaptı. 5 bölümden oluşan Gazeteci Suikastları Belgeseli "DUVAR", Günel Cantak'ın sunumuyla... 1. Bölüm Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakan "DUVAR" belgeseli. Kıbrıs Barış harekatı ile birlikte adı halk tarafından duyulan "Kontrgerilla". Soğuk savaşın batı cephesinde yer alan Türkiye'de sol- sağ "savaşı". 1970'lerin sonları, ülkenin sokaklarının kanla yıkandığı dönemde uzlaşmayı talep eden bir Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi. İpekçi gazetecilik anlayışıyla 30 sene sonra bile mumla aranıyor, sol çizgide bir gazete ama sağ tarafın düşüncesi de Milliyetin sayfalarında. Belgesel'de öncelikle ülkenin içinde bulunduğu "durum" anlatılıyor ardından İpekçi ismi o yıllarda ne ifade ediyor. Suikastı yapan kişilerin ülkücü olmaları ve devletle olan bağları irdeleniyor. Hukuk adaletini gösterdi mi, gösterebilir miydi sorularına cevaplar aranıyor. 12 Eylül 1980 askeri darbesi, günümüzde hangi tartışma platformunda ülkenin "güncel" sorunları tartışılsa bu tarih mutlaka dillendirilir. Beklenen bir tarih, istenilen bir darbe. Arzu edilen postalları sokakta görebilmek için nice insanın kanlarıyla var edilen bir "demokrasi" ayıbı. Darbenin sonuçları duvar belgeselin 5 bölümünde kendini hissettiriyor. ASALA, eylemleri ve sonu.
.
C
Duvar Belgeseli Uğur Mumcu Bölümü - Günel Cantak (2/5)
Gazeteci Günel Cantak'ın hazırladığı "Duvar" Belgeseli, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakıyor. 1 yıl 10 ay süre zarfında hazırlanan Duvar belgeseli, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink başlıklı 5 bölümden oluşuyor. Abdi İpekçi 80 öncesinin Türkiye'sinde uzlaşmayı isteyen etkili bir genel yayın yönetmeniydi. Uğur Mumcu "karanlığa" karşı yürüyen Türkiye'nin en önemli araştırmacı gazetecisiydi son çalışması "APO ve MİT"ti. Susurluk kazasıyla bir dönemin "çamuru" gün yüzüne çıkmıştı ama karanlık güçlüydü... Ahmet Taner Kışlalı, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünyada uygulamaya soktuğu liberal muhafazakâr politikaya uymayan bir isimdi. Yükseltilen milliyetçilik, darbe "tam tamları" cumhurbaşkanlığı seçimi, laik anti-laik kutuplaşması, genel seçimler, bu ortamda Hrant Dink hem Ermeni hem de solcuydu. Belgesel'in amacı öldürülen gazetecileri "UNUTTURMAMAK İÇİN"dir. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü "Duvar" Belgeseli ile kazanan Günel Cantak birçok gazeteci, siyasi figür, aileler ve avukatlar ile röportajlar gerçekleştirdi. "DUVAR"'da yer alan kişiler ise şöyle; Nükhet İpekçi, Derya Sazak, Doğu Perinçek, Rıdvan Akar, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Banu Avar, Çetin Soysal, Emine Ayna, Özge Mumcu, Ceyhan Mumcu, Ruşen Çakır, Mehmet Elkatmış, Fikri Sağlar, Fethiye Çetin, Akif Akkuş, Turgut Kazan ve Kemal Göktaş. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon yayıncılığı bölümü öğrencilerinin çekirdek kadroyu oluşturduğu belgesel ekibine birçok profesyonelde danışmanlık yaptı. 5 bölümden oluşan Gazeteci Suikastları Belgeseli "DUVAR", Günel Cantak'ın sunumuyla... 2. Bölüm; ASALA bitti PKK başladı. Uğur Mumcu araştırdı. Siyasal İslam güçlendi Mumcu araştırdı. Tarikat Ticaret ve Siyaset dedi. Mehmet Ali Ağca'nın arkasında ki güçleri araştırdı Mumcu. Uğur Mumcu silah ve uyuşturucu kaçakçılığını araştırdı. Mumcu'nun son araştırması ise Abdullah Öcalan'ın MİT ile olan bağlarıyla ilgiliydi çalışmasını bitirmesine az kalmıştı ki 1993'ün 24 Ocak'ında karlı sokakta öldürüldü. Türkiye'de araştırmacı gazeteci sıfatını en fazla hak eden isim Uğur Mumcu'ydu. Susturulan gazetecilerden biri oldu, kendisinin silahla öldürülmeyeceğini bile biliyordu. ASALA ve PKK arasındaki bağ, Kemalist aydınlara karşı artan suikastlar, UĞUR MUMCU, "APO ve MİT. Bizi Susurluk'a taşıyan olaylar belgeselin Uğur Mumcu bölümünde.
.
C
Duvar Belgeseli Susurluk Bölümü - Günel Cantak (3/5)
Gazeteci Günel Cantak'ın hazırladığı "Duvar" Belgeseli, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakıyor. 1 yıl 10 ay süre zarfında hazırlanan Duvar belgeseli, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink başlıklı 5 bölümden oluşuyor. Abdi İpekçi 80 öncesinin Türkiye'sinde uzlaşmayı isteyen etkili bir genel yayın yönetmeniydi. Uğur Mumcu "karanlığa" karşı yürüyen Türkiye'nin en önemli araştırmacı gazetecisiydi son çalışması "APO ve MİT"ti. Susurluk kazasıyla bir dönemin "çamuru" gün yüzüne çıkmıştı ama karanlık güçlüydü... Ahmet Taner Kışlalı, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünyada uygulamaya soktuğu liberal muhafazakâr politikaya uymayan bir isimdi. Yükseltilen milliyetçilik, darbe "tam tamları" cumhurbaşkanlığı seçimi, laik anti-laik kutuplaşması, genel seçimler, bu ortamda Hrant Dink hem Ermeni hem de solcuydu. Belgesel'in amacı öldürülen gazetecileri "UNUTTURMAMAK İÇİN"dir. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü "Duvar" Belgeseli ile kazanan Günel Cantak birçok gazeteci, siyasi figür, aileler ve avukatlar ile röportajlar gerçekleştirdi. "DUVAR"'da yer alan kişiler ise şöyle; Nükhet İpekçi, Derya Sazak, Doğu Perinçek, Rıdvan Akar, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Banu Avar, Çetin Soysal, Emine Ayna, Özge Mumcu, Ceyhan Mumcu, Ruşen Çakır, Mehmet Elkatmış, Fikri Sağlar, Fethiye Çetin, Akif Akkuş, Turgut Kazan ve Kemal Göktaş. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon yayıncılığı bölümü öğrencilerinin çekirdek kadroyu oluşturduğu belgesel ekibine birçok profesyonelde danışmanlık yaptı. 5 bölümden oluşan Gazeteci Suikastları Belgeseli "DUVAR", Günel Cantak'ın sunumuyla... 3. Bölüm; Kürt sorununun ürünü PKK'nın eylemlerini artırması Ankara'nın da demokratik üslup yerine bu soruna sertlikle cevap verme kararı ile Susurluk kazasına giden yol açılmıştır. Susurluk'ta yaşanan kaza ile devlet'in "derin" ilişkileri kamuoyunun önüne serilmişti. Faili meçhuller ve uyuşturucu kaçakçılığında devlet'in adamlarının etkin rolü Susurluk'da ortaya çıkmıştı. Kazanın ardından TBMM araştırma komisyonu kuruldu, halk "sürekli aydınlık için bir dakika karanlık" eylemleri ile derin devlet diye adlandırılan yapının sonlandırılmasını talep ettiler. O yıllarda ne askeri ne sivil bürokrasi buna hazır değildi Susurluk'da ortaya çıkan karanlık ilişkilerin üzerine gidilemedi. "DUVAR" Belgeselinde Susurluk kazası öncesi ve sonrası irdeleniyor.
..
Duvar Belgeseli Ahmet Taner Kışlalı Bölümü - Günel Cantak (4/5)
Gazeteci Günel Cantak'ın hazırladığı "Duvar" Belgeseli, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakıyor. 1 yıl 10 ay süre zarfında hazırlanan Duvar belgeseli, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink başlıklı 5 bölümden oluşuyor. Abdi İpekçi 80 öncesinin Türkiye'sinde uzlaşmayı isteyen etkili bir genel yayın yönetmeniydi. Uğur Mumcu "karanlığa" karşı yürüyen Türkiye'nin en önemli araştırmacı gazetecisiydi son çalışması "APO ve MİT"ti. Susurluk kazasıyla bir dönemin "çamuru" gün yüzüne çıkmıştı ama karanlık güçlüydü... Ahmet Taner Kışlalı, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünyada uygulamaya soktuğu liberal muhafazakâr politikaya uymayan bir isimdi. Yükseltilen milliyetçilik, darbe "tam tamları" cumhurbaşkanlığı seçimi, laik anti-laik kutuplaşması, genel seçimler, bu ortamda Hrant Dink hem Ermeni hem de solcuydu. Belgesel'in amacı öldürülen gazetecileri "UNUTTURMAMAK İÇİN"dir. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü "Duvar" Belgeseli ile kazanan Günel Cantak birçok gazeteci, siyasi figür, aileler ve avukatlar ile röportajlar gerçekleştirdi. "DUVAR"'da yer alan kişiler ise şöyle; Nükhet İpekçi, Derya Sazak, Doğu Perinçek, Rıdvan Akar, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Banu Avar, Çetin Soysal, Emine Ayna, Özge Mumcu, Ceyhan Mumcu, Ruşen Çakır, Mehmet Elkatmış, Fikri Sağlar, Fethiye Çetin, Akif Akkuş, Turgut Kazan ve Kemal Göktaş. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon yayıncılığı bölümü öğrencilerinin çekirdek kadroyu oluşturduğu belgesel ekibine birçok profesyonelde danışmanlık yaptı. 5 bölümden oluşan Gazeteci Suikastları Belgeseli "DUVAR", Günel Cantak'ın sunumuyla...
4. Bölüm; Susurluk olayı ve 28 Şubat süreci ardından Abdullah Öcalan büyük uğraşların ardından ülkeye getirilmişti. Öcalan'ın ülkeye getirişinden kısa bir süre sonra Türkiye Hizbullah'ı çökertilivermişti. İrticai faaliyetlerin artması ve Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyada uygulamaya soktuğu Liberal Muhafazakâr politikaya karşı duran Ahmet Taner Kışlalı bu dönemde ön plana çıkmaya başlamıştı. "Dinci" medya tarafından hedef gösterilen Taner Kışlalı dinden uzak Atatürk milliyetçisi olarak aydın kimliğini koruyordu. Bir sonbahar günü arabasının üzerine konulan bombayla Kışlalıda susturulmuştu. DSP, MHP ve ANAP'tan oluşan koalisyon hükümeti döneminde fırlatılan anayasa kitapçığı ve ardından gelen erken seçimlerle seçime gitmeyelim pişman olursunuz diyen Bülent Ecevit haklı çıkmıştı MHP ve ANAP pişman oldu, seçimi ezici bir üstünlükle milli görüş çizgisinden gelen Adalet ve kalkınma Partisi kazandı. AKP Avrupa Birliğinden Müzakere tarihi aldı ve ekonomi iyi yönde gelişmeler sergiledi ama PKK yeniden eylemlerini artırmış ve 28 Şubat sürecini aratacak şekilde Laik-Anti Laik kutuplaşması uç vermişti. Hizbullah operasyonlarında elen geçen bilgilerle başlatılan ve aralarında Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın da bulunduğu birçok faili meçhul cinayeti de içine alan Uğur Mumcu Uzun Takip Operasyonu Yani UMUT başlatıldı. UMUT Operasyonu nereye kadar gidebildi sorusunun cevabı "DUVAR" Belgeselinde ekrana geliyor. ===
.
C
Duvar Belgeseli Hrant Dink Bölümü - Günel Cantak (5/5)
Gazeteci Günel Cantak'ın hazırladığı "Duvar" Belgeseli, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Ergenekon'a uzanan Türkiye'nin yakın tarihine Gazeteci suikastları çerçevesinde bakıyor. 1 yıl 10 ay süre zarfında hazırlanan Duvar belgeseli, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Susurluk, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink başlıklı 5 bölümden oluşuyor. Abdi İpekçi 80 öncesinin Türkiye'sinde uzlaşmayı isteyen etkili bir genel yayın yönetmeniydi. Uğur Mumcu "karanlığa" karşı yürüyen Türkiye'nin en önemli araştırmacı gazetecisiydi son çalışması "APO ve MİT"ti. Susurluk kazasıyla bir dönemin "çamuru" gün yüzüne çıkmıştı ama karanlık güçlüydü... Ahmet Taner Kışlalı, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünyada uygulamaya soktuğu liberal muhafazakâr politikaya uymayan bir isimdi. Yükseltilen milliyetçilik, darbe "tam tamları" cumhurbaşkanlığı seçimi, laik anti-laik kutuplaşması, genel seçimler, bu ortamda Hrant Dink hem Ermeni hem de solcuydu. Belgesel'in amacı öldürülen gazetecileri "UNUTTURMAMAK İÇİN"dir. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü "Duvar" Belgeseli ile kazanan Günel Cantak birçok gazeteci, siyasi figür, aileler ve avukatlar ile röportajlar gerçekleştirdi. "DUVAR"'da yer alan kişiler ise şöyle; Nükhet İpekçi, Derya Sazak, Doğu Perinçek, Rıdvan Akar, Ufuk Uras, Güneri Civaoğlu, Banu Avar, Çetin Soysal, Emine Ayna, Özge Mumcu, Ceyhan Mumcu, Ruşen Çakır, Mehmet Elkatmış, Fikri Sağlar, Fethiye Çetin, Akif Akkuş, Turgut Kazan ve Kemal Göktaş. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon yayıncılığı bölümü öğrencilerinin çekirdek kadroyu oluşturduğu belgesel ekibine birçok profesyonelde danışmanlık yaptı. 5 bölümden oluşan Gazeteci Suikastları Belgeseli "DUVAR", Günel Cantak'ın sunumuyla... 5. Bölüm; 1915 olaylarının 2000'li yıllarda birçok ülke parlamentosunda kabul edilmesi ile Ermenilere karşı ülkede hassasiyet artırılmıştı. Laik Anti-laik Kutuplaşması dini çehreye bürünen Milliyetçi kesim ve yabancılara karşı artan hoşgörüsüzlük hat safhadaydı. Hrant Dink bu dönemde 301 ile hedefe konmuştu şimdilerde birçoğu iddia olunan Ergenekon terör örgütü üyesi olarak ceza evinde olan kişiler tarafından hedefe konulan ve medya'nın da hatrı sayılır şekilde yardım ettiği bu "tanıtma" süreci boyunca Dink adının tanınırlığı artmıştı. Cinayetten 1 yıl önce Trabzon Emniyeti tarafından Hrant Dink in öldürüleceği istihbaratı İstanbul Emniyeti görevlileri tarafından hassasiyetle değerlendirilmedi. Ard arda yapılan ihbarlar, Dink'in Valiliğe çağırılarak "uyarılması", Dink'in 301 davaları boyunca yaşanan linç girişimleri. Dava sürecinde yaşanan "hukuksuzluklar". Dink cinayetinden Ergenekon'a uzanan ince ve karanlık yol.
No comments:
Post a Comment